djuplodande funderingar i det begynnade höstmörkret.

Jag har ända sedan jag var en liten spoling haft en del funderingar. Funderingar som jag så hjärtans hjärna skulle vilja få ur mig, om jag bara hade haft modet att fråga. Det finns mycket som man inte vågar när man är liten, Fråga chans på den där söta tjejen i klassen brevid, säga till dom där bråkiga eleverna som bara gapar på lektionerna när läraren försöker undervisa. Men med åldern kommer mod och visdom sägs det??!!! Därför tänkte jag kasta ur mig mina djupaste funderingar i hopp om hjälp från någon eller några som kommit längre i sitt sökande. Sitt sökande efter det slutgiltiga svaret. De jag så länge hållt inom mig är till exempel:

Vad kännetecknar egentligen aromatiska kolväten?
Vad är det där Ftalater som alla pratar om och vad används de till?

Du har avslutat en gjutning och får över en del rester som består av följande: Härdade rester av betong i botten på en plasthink, en tom plastbehållare med flyttillsats, en halvfull plastbehållare med accelerator, tomma betongsäckar, täckplast och formvirke. Hur sorterar du dessa enligt de regler som gäller för hantering av avfall?

Ge två exempel på vanliga PUR baserade produkter inom byggbranchen och förklara kortfattat vad som händer när polyuaretanbaserade produkter upphettas.

Tillsist den kanske största frågan av alla: Vad i hela fridens dagar är Fungicider och ge exempel på användningsområde!!

Sådär.. pust å stön vilken sten som lättat från mina axlar! Det kändes inte så farligt, När allt kommer omkring är detta säkert helt vanliga frågor som alla går och funderar på men inte vågar prata öppet om.

Jag hoppas nu att någon av alla mina säkert över genomsnittet intelligenta läsare tar sig tid och ger mig svar på iallafall någon utav dessa i egna ögon säkert mycket enkla frågor så jag får somna gott ikväll!
Tills vi möts igen Peace out
/Sojje


Kökets herre har talat.

Alltså allvarligt talat, Jag har gått från att vara en simpel liten pojke i köket till att bli riktigt huslig! Idag har jag som mitt föregående inlägg visar, kokat sylt och nu för en stunds sedan kokat min allra första kornmjölsgröt.  Snacka om att gå från menig till att ta befäl!
Till er som inte tycker att, vaddå gröt kan väl vilken skolpojk som helst koka Vill jag bara säga att Kornmjölsgröt är all gröts herre och kräver sin man för att tillaga. Hemligheten ligger i den hemliga visptekniken som har gått i arv i släkten Johansson i många generationer. Jag kan förstås tyvärr inte dela med mig av hemligheten här i bloggen, men jag ska minsan bjuda på några bilder.

Kornmjölet i sin enkla förpackning


Den färdiga produkten


Den söta lilla frun tar sig tveksamt en smaksked.Här funderar hon hur hon på ett så artigt sätt som möjligt ska säga " de här med snorig gröt är inte riktigt min grej"

over and out
/sojje

Det där med att plocka lingon alltså!

Ja  de där med att plocka lingon alltså!
Jag tänker berätta en liten historia för er. Den börjar så här.
Det var en gång för inte alls så länge sedan i det lilla landet Sverige, i den lilla staden Skövde, i den lilla stadsdelen Östermalm. Där bodde En ståtlig frisk man tillsammans med hans mycket vackra lilla fru. En dag fick dom för sig att plocka lingon och efter att ha hört sig för om de magiska små bären skulle vara mogna tog dom på sig sina skogskläder, sina mopedhjälmar och begav sig till en affär dom så ofta har besökt förrut, Rusta. På Rusta finns allt mellan himmel och jord, både för stora och små. Där inköptes en svart 10liters hink som antogs skulle klara av den mängd magiska bär som skulle plockas.


När det var avklarat tog dom sin hink och den sedan tidigare färdigpackade matsäcken och begav sig av mot billingeskogen. På väg upp måste paret ta sig upp för den brantaste farligaste backen söder om höga kusten.
Svetten började lacka när mopeden puttrade sig upp för backen, saktare och saktare för varje meter. En snabb titt på hastighetsmätaren visade att de nu färdades i måttliga 12km/h. Väl uppe på backen bländades paret av den gudomliga utsikten, än hade det inte börjat regna. De åkte längre& längre in i skogen, förbi radiomastar och idylliska lantställen. Hästar som betade i sina hagar tittade med förundran på den glada paret. De parkerade sin maskin brevid vägkanten och gav sig av för att leta lingon.

Efter någon halvtimme upptäcktes de första röda små bären, lyckan var obeskrivlig och efter drygt 2 timmars hårt plockande var det dags att summera antalet. Efter en snabbuppskattning beräknades fångsten till c:a 3dl lingon. Det var hög tid att bege sig hemmåt. Nu började de tidigare duggregnet arta sig till en måttligt bekväm regnskur. Det var en bit till den parkerade mopeden men det var inget som hindrade de lilla paret.
Väl hemma var det dags för syltkokning
Det trötta,blöta men mycket glada paret har nu sin aldeles egna lingonsylt i kylskåpet som bara väntar på att blandas i palt eller gröt och skullle nu få leva lyckliga i resten av sina liv.

Sensmoral: Plocka inte mer än du kommer äta upp, det är på tok för jobbigt.


Jag tål inte tekoppar!!!

Kommer någon ihåg när man var lite och skulle få gå på tivoli och åka karuseller? Den sprudlande glädjen, de höga förväntningarna och sprittet i benen? Känslan man fick när man efter en alldeles för lång köväntan för en tio åring satte sig tillrätta i Tekopen mitt emot kaffekannan, och började snurra runt runt runt.....Usch blä å fy, Numera skulle jag aldrig för mitt liv sätta mig i den karusellen, aldrig aldrig aldrig. Iförrgår när jag snurrade runt 3 varv på vår kontorsstol blev jag ordentligt kräkfärdig. För c:a 10-15 år sedan var jag med min käre mor i Hufvudstaden och gröna lund. Jag kom tydligt ihåg att jag tjatade och tjatade på mamma att hon skulle åka med mig på en liknande snurrkarusell som tekoppen. Hon nekade kraftig å hävdade att det skulle förstöra hennes dag. Eftersom snällare mamma är svår att hitta gav hon efter för mitt tjat.. Mycket riktigt så blev hennes dag förstörd och hon var spyfärdig resten av dan. Först nu förstår jag hur du mådde mamma och jag vill  härmed ta tillfället i akt och ber om ursäkt. Du som småfnissar lite för dig själv och tänker: Va vad är de här? Inte visste jag att Sojje var en sån fjolla. Kan jag bara säga, ja du har rätt! jag har blivit just den där töntiga 25åringen som aldrig mer kan snurra runt. Kan detta månne vara det första tecknet på min stundande ålderdom? Eller tja hrm det första tecknet är förmodligen den begynnande kala fläcken på mitt förövrigt mycket vackra huvud. Tack för dom generna pappa =)


BY THE WAY !!! En tanke slog mig just mitt i ansiktet. Kommer ni på tal om tekoppar ihåg att man med hjälp av ett snöre kunde tillverka Tex Eifeltornet men även, Just de! En kaffekopp. Hysteriskt roligt tidsfördriv. Ska faktiskt leta rätt på ett snöre redan nu och kolla om takerna sitter i!

Jodå!!! Tack vare min bakrund som scout kunde jag med lätthet sammanfoga 3st gummiband med råbandsknop och utföra "Tekoppen" Resultatet blev strålande, det ser ni ju själva!

Over and out/sojje

matvestival!

Den unge bloggaren är lite seg idag, inte för att han har gjort så betungande saker idag. Tror de beror på att jag är en vek liten skit =)

I helgen är det tydligen matfestival i denna stad. Det är något som den gemene skövdebon verkar värdesätta högt eftersom hon pratar vitt och brett om den hela dagarna och verkar längta rejält efter.

Eftersom vi numera är bosatt och då naturligtvis är en del av denna faktiskt vackra stad, så måste nog jag å min fru ta oss en tur till stan  och kolla in den.

over and out!
/sojje


bloggtorka

Ett fenomen som tydligen kan drabba en bloggare är den beryktande "bloggtorkan" bloggtorkan är en mycket smittsam luftburen sjukdom som för de allra flesta är helt ofarlig, men för en del kan den ge huvudvärk klåda& iritation i och vid hudveck.(vanligen i knävecket) Isvåra fall kan dock särskilt känsliga bloggare drabbas av sömnapne, extremnt dålig andedräkt, dubbelseende och till och med skengraviditet. Vad beror då denna så vanligt förekommande sjukdom på och varför får den så lite uppmärksamhet i media? Och framför allt! Vad finns det för botemedel? Det och mycket mer hade jag tänkt försöka svara på i detta i inlägg.
Om vi börjar med att bryta ner frågorna för att enklare fösöka ge ett svar på dessa intressanta och viktiga frågor och börjar med den första.
Alltså Vad beror bloggtokan på? Tja ett svar på den frågan skulle kunna vara att inspiration är en lättflyktig tillstånds som tyvärr inte kan framkallas när man som bäst behöver den. Som tex när ännu ett inlägg måste  plitas ner fortare än fort för att besöken på din blogg drastiskt har dalat. Själv tror jag faktiskt att det är lättare än så. Du har helt enkelt inget vettigt att skriva om och borde därför låta bli. Så regel nr 1: Har du inget att skriva om, skriv ingenting det är förmodligen bättre än det travel som du lyckas pressa ur din just nu tomma hjärna. Det underlättar även för de stackare som följer din blogg i hopp om att få läsa något intressant och i stället får sitta dag ut och dag in å titta på " dagens outfit, Dagens handlingslista, dagens väder" mm...
Nästa fråga: Varför får detta fenomen så ytterst lite mediatid. ja den är aningen mer svårförklarad.. Men jag antar att dagens tidningar antagligen har fullt upp med andra viktiga  nyheter som är viktiga och livsnödvändiga för alla på vår jord.
Exempel 1    Exempel 2  Exempel 3

Vem skulle förresten vilja vakna upp i morgon om du inte kunde läsa om gamla fotomodeller som är oroliga för att sin hud är skrynklig och hon känner ålderdommen knacka på dörren, Eller ännu värre, Tänk om du INTE visste att det fanns en viagraglass??? hur skulle du leva då?

Nåväl, åter till frågan om vad det finns för botemedel mot denna åkomma. Jag har faktisk inget bra svar på den frågan och kan bara hänvisa till Regel nr 1: Har du inget att skriva om! skriv ingenting. Givetvis kan du naturligtvis skita i det och göra som mig själv och skriva ett helt menigslöst blogginlägg om bloggtorka och sedan hoppas att dina läsare kan hålla sig vaken tills dom gäspat sig igenom de nästan 500 orden i detta inlägg.

Avslutar med en bild på en glad farbror som just skjutit sin andra älg på 20 år
peace out
/sojje

Musik?!, vattenrutchkana och murning!

Så var det dax för dagens inlägg. Frågan är bara hur jag skall formulera mig.
 För ni förstår, hur man formulerar sig är nämligen av yttersta vikt för att dina åsikter tankar eller funderingar ska tas emot på rätt sätt och inte misstolkas samtidigt som de blir roligare att läsa. I min värld är det av mindre vikt om det smyger in några stavfel eller om man glömmer en punkt här eller där. ( Min käre fru bli vanligtvis galen av mitt sätt att skriva, men hon har dyrt å heligt i en kyrka tilll och med lovat att stå ut med mig ändå.)
Idag hade jag iallafall tänkt få bjuda på några små klipp som jag finner ytterst roande. Det första  ljudklippetet ni ska få höra fick jag själv höra första gången för ett par månader sedan. Så igår kväll  hittade jag åt de i min gamla telefon och jag bara måste bara få vidarebefodra det till andra.
Lyssna och njut. Orekstern är Örebro klassiska musikskola och stycket är Also sprach Zarathustra av Richard Strauss 

Tryck
 här


Nästa klipp är något för er som tröttna på attt försöka tävla i forsen på paradisbadet i övik och fastna bakom en gammal tant i lite för liten baddräkt till en lite för stor bakdel och är redo för större utmaningar.
klipp 2 här


Så avslutar vi med lite bilder på vad jag sysslar med på dagarna. För den som inte vet det så utbildar jag mig för tillfället till snickare på byggsoft i skövde. Efter en veckas bokläsande var det dax för första uppdraget, nämligen att mura en kub och sedan kakla den.


På denna betongplatta skall det alltså muras en kub på.


Här har det kommit en bit på vägen.


Efter lite manligt svett så blev den perfekt hög.


första sidan kaklad, den ska sedan fogas


Andra sidan nästan klar. Den ska sedan också fogas

 
Binder ihop dagens inlägg med en bild på min vackra, vackra fru i sin nyaste tröjja. Klicka på bilden för att dyka upp på hennes blogg.
Och till nästa blogginlägg säger jag adjöken
// sojje

Ett Axplock!

Som ni alla vet så definieras en man av de fordon/bilar han ägt. Jag tänker därför försöka ge er en bild av vem jag är genom att visa er de fordon som följt mig genom livet.

YAMAHA DT 50 - 85

Detta, mina damer å herrar mitt första åkdon. Den blev inköpt av mig med mina första egna intjänade pengar. Under ett års tid sorterad jag och delade ut reklam för att få råd med denna skönhet. 5500 kr kostade den. Lyckan var total tills den en dag var borta ur vårt garage, spårlöst borta och stulen. vilket öde!

Nordsjö Shopper/ Cpmoped årgång okänd

Efter mycket hopplöst letande efter min kära DT. Fick jag tillslut inse att den var borta.  Då inköptes detta vidunder av en granne för 4500kr. Självklart blev jag å Michael "Turk" pehrsson hetaste killarna i vännäsby eftersom vi var de enda som hade en. (han en röd med dragstart, själv hade jag en blå med elstart). Tyvärr så rasade ett lager i motorn och jag fick inte tid att köra den så mycket, vilket leder oss in på nästa objekt.

Volvo Duett - omkring 67

Efter att ha inspirerats av min kompis Ingman  så tog jag traktorkort när jag var 16år. (Ja jag vet att det är pinsamt och inget att skryta om men gjort är gjort) Iallafall så hade min käre mor spanat ut ett lämpligt vrak i Blattnicksele. Killen som ägde den ville ha 5000 kr. Het på gröten å glad i hågen tog jag min klasskompis Wilsson i hand å åkte buss till Blattnicksele. Hoppande av glädje så bytte bil och pengar ägare och vi begav oss stolta hem till wilson i storuman. Självklart skulle det ut å skrytas med den glänsande epan och efter lite åkande fick vi iden at åka upp på hotelltoppen. ( för er som tyvärr inte haft tillfället att besöka denna svenska pärla kan jag berätta att det är en LÅÅÅNG brant backe ner med en korsning längst ner) Allt var frid å fröjd och solen sken på vägen upp. Men när undertecknad skulle åka ner och tryckte på bromspedalen så sjönk den retfullt ända ner till botten utan att epan gav minsta tillstymelse till att sakta farten.
Kallsvetten började nu att infinna sig och när Wilson frågade om det inte var dax att bromsa svarade jag så lugnt jag kunde att vi inte hade några bromsar. Nu började även svettas och skruva på sig i stolen. Någon handbroms hade jag inte. Korsningen närmade sig nu obönhörligen och farten hade ökad till c:a 80 km i timmen. För mitt inre öga spelades mitt korta liv revy och stora tidningsrubriker med budskapet " 2 ynlingar döda i våldsam krasch" lyste i mina ögon. Hur som helst så lyckades jag på något märkligt sätt ta mig igenom kurvan, om än med skrikande däck och på bara 2 hjul och vi stannade uppe på några vägrester efter ett bygge. Jag får ta tillfället i akt här å tacka mina skyddsänglar, för de var inte långt borta att de inte hade blivit någon blogg. Det blev mycket mekande å lite körande med denna ack så vackra pärla.

Audi 100 2,3 -87

Denna bil bytte jag til mig av en  kille från umeå mot min gamla Cpmoped
Det var min första bil och den har jag delat många fina minnen tillsammans med. Tex En galen resa till och från Frizon ( Ni som deltog kommer säkert ihåg) En Europaturne genom Danmark tyskland  Österrike Italien och Schweiz coh otaliga bredsladdar runt vännäsbys alla småvägar.

Saab 99 -73 ( bilen på bilden är en 71) för er som är kräsna
Bilen fick jag av pappas moster Alice och den hade sin charm, Ebersprecher kromade stötfångare runt om samt automatisk rengöring av framlyktorna. inte så ful för å vara en saab! En kul grej som hände i Lycksele var när jag hade sovit över hos joel som vanligt.Vi vaknade av att det knackade på dörren och när vi öppnade stod en gubbe framför oss å frågade vem som ägde saaben utanför. Jag svarade snabbt å frågade om han ville köpa den av mig. Han blev då lite röd i ansiktet, skruvade på sig och frågade sedan om jag kunde följa med ut. Det första jag såg var att det var ett stort hål i min framdörr. Han påstod att han hade tappat släpvagnen från sin bil och att den rullat in i min bil. Jag gissar på att han antingen var full eller somnade bakom ratten =) hur som helst så fick jag tack vare min käre far som ringde å bråkade med försäkringsbolaget 7000 kr för bilen. Jag har för övrigt ägt en till likadan som jag tog reservdelar från.

Volvo 142 - 73

Denna bil köptes mest för att glädja min gode vän Nils (nisse pung) ett tvättäkta volvofreak som inte diggade att jag körde saab. priset var 3500 och köpet ägde rum på greenzoon ersboda. Motorn tickade elakt och efter några veckor såldes den vidare till nästa ont anande ägare.

Volvo 245GLT -85

Kort efter mitt volvo 142 ägande inköptes en Volvoklassiker.Med en motoreffekt på 144 hästar och servostyrning var denna bil ypperligt lämplig för de årliga sladdtävlingarna. Det enda dumma med bilen var att om man körde fortare än 120 så flög bakluckan upp =) jag har fortfarande inte hittat åt mina försvunna gympaskor. Bilen Hade för den som vill veta det, en extrastol som man kan fälla upp i bagaget. Bilen Köptes av Turkpehrsson  kompis för 4000 kr och såldes sedan vidare till en lycklig man i Sollefteå.

AUDI S4 V8 -93

Detta är min aboluta favoritbil, Köpt en vacker vårdag då jag bodde och levde i "Kosovokollektivet" på mariehem
4hjulsdrift och Mullrande v8 på 286 hästar. Behöver jag säga mer?!
Mamma/pappa ni kanske inte vill veta det här men bilen toppade 270km/h å fråga mig inte hur jag vet det.....
Köptes av Joel J:s kompis för 65 000 kr. Såldes sedan för 44 000 till en gammal lumparkompis vän på haga.
I denna veva kommer min underbara fru in i mitt liv. Så denna bil var hennes första intryck av mitt bilägande.

mazda 323F -98

Efter att ha lånat min systers volvo 343dl-85 en tid så ledsnade vi på att behöva åka bil med hörselskydd pga ljuddmämpar haveri, så åkte jag och Id'n tåg ( fråga gärna min fru vad hon anser om den tågturen) ner till västerås där en vänlig man med lustig dialekt hämtade upp oss och körde oss hem till sig. Där stod den blåa pärlan och glänste och efter lite artigt småsnack och fika i ett kök som var fullproppat med klockor ( dom samlade tydligen på klockor) så åkte vi den långa vägen hem. Bilen Köptes av den klocktokige mannen för 32 000 kr och såldes efter c:a 2 år till en grabb i umeå, även han med lustig dialekt för 25 000 kr

CPI ARAGON -08

Denna mycket snygga och MYCKET manliga moped köptes -08 ny från cykel&mopedshoppen i vännäs.
Efter att ha tagit bort den retliga variatorringen och inköp av en ny ljuddämpare uppnådes de erfoderliga fartresurserna som krävde för att pendla till jobbet. Pris  15 000 kr och den är fortfarande i min ägo.
Det finns en del folk ( Läs svärfar) som anser att en Moped av märket CYM är en både vackrare  bättre moped. men det kan nog tyvärr inte många hålla med om.

AUDI 100 2,2 -88

Dår har vi alltså kommit fram till den bil som jag för närvarande är stolt ägare till. Nogranna läser märker säkert att detta är en likadan bil som min allra först, om än ett år nyare. Jag vet inte vad som fick mig att inhandla denna bil! Kanske är det så enkelt att jag, en man med en 18årings själ fast i en 25årings kropp längtar tillbaka. Tillbaka till den där sprudlande känslan ens alldeles egna första bil gav en. men det låter jag vara osagt.

Då ska jag be  få att tacka för mig käre tittare eller läsare. Det har varit mig ett nöje att visa upp mitt liv i fordon och jag får be er hålla ut tills i morgon då det kommer ett nytt skamligt roligt inlägg.

ps. Tyvärr är endast bilderna på den röda Audin och blåa mazdan mina egna bilder!

nykläckt bloggare

jaha ni/ida  Nu har jag skaffat mig en sån där blogg. så nu får du passa dig, rätt som de är så har jag fler tittare än du =)Det kommer vara en helt vanlig blogg om en något sånär vanlig pojke/man   " but in a totally manly way"Dagens händelse:   Jag skaffade mig en Blogg.

RSS 2.0